musiquetes per petits i grans

Les cançons

Musiquetes de paper revisa el repertori cançonístic de compositors modernistes i noucentistes adreçat a un públic infantil.

Durant aquest període històric, diversos compositors escriuen cançons per a infants, sempre amb una finalitat pedagògica. Alguns músics treballen amb escrits de poetes modernistes. En altres casos els mateixos poetes s’atreveixen a musicar la seva obra. El resultat és un cançoner molt pensat i fet a consciència per educar les criatures, tant pel que fa a la seva socialització com en aspectes musicals, prenent com a punt de partida la nova visió de la infància que s’imposa en l’època.

A més, l’interès creixent per la cultura popular i les tradicions, anima, en molts casos, als autors a treballar sobre material recollit per folkloristes, unint així cançons tradicionals i de nova creació.

Narcisa Freixas

(Sabadell, Vallès Occidental 1859 – Barcelona 1926)

Compositora i pedagoga.

Les seves cançons infantils foren conegudes arreu d’Espanya. El mateix govern va declarar-les d’utilitat per a l’ensenyança.

Fou una de les primeres dones que es va dedicar a la composició musical a Catalunya, però la seva activitat va transcendir més en la pedagogia ja que va elaborar manuals i reculls de cançons dedicades als més menuts com el Llibre de les nines i les Cançons d’infants. Va ser una dona polifacètica, que també va escriure obres de teatre com La cova del mar o La Pastoreta.

Des de Fem Sonar Les Musiquetes estem treballant en l’adaptació de les seves Cançons d’Infants. Cançons com l‘Avi Pelacanyes o l’Agulla entre d’altres.

Si en voleu saber més:

www.rostoll.cat

ca.wikipedia.org

sabarnan.blogspot.com.es/2012/03/narcisa-freixas-i-cruells_20.html

 

Apel·les Mestres

(Barcelona, 1854 – 1936)

Artista polifacètic dedicat al dibuix, a la poesia, autor de teatre, música, il·lustració gràfica i traducció. Col·leccionista i amant de la jardineria.

Com a escriptor conrea poesia, teatre i prosa que sovint fusiona en la seva obra.

Amb les il·lustracions, tant dels propis llibres com d’encàrrecs, assoleix el reconeixement de crítica i públic. Concep el llibre com a objecte d’art global, per això Vobiscum (1892) i Liliana (1907) són considerades obres mestres del modernisme bibliòfil. Moltes de les seves peces líriques i dramàtiques van ser musicades per compositors com Enric Granados, Amadeu Vives, Enric Morera, Josep Rodoreda, etc. També es dedica a la composició musical, sovint amb lletra pròpia que va popularitzar, especialment, Emili Vendrell i Conxita Badia.

Nosaltres treballem sobre els tres àlbums que dedica a la cançó infantil: “Cançons per a infants” (1924), “Cançons festives per als infants” (1930) i “Noves cançons d’infants” (1935).

Utilitza melodies d’estructura simple i encomanadisses, molt vinculades a la lletra que, a més, ens permet aproximar-nos a tradicions poc conegudes, a la vegada que fa servir un vocabulari molt ric.

Fem Sonar Les Musiquetes estem  versionant cançons tan boniques  com el Birondon, La rata, El molí, Festa de rates

Si en voleu saber més aquí teniu alguns enllaços:

www.escriptors.cat

ca.wikipedia.org

 

Joan Llongueras

(Barcelona, 1880 – 1953)

Músic, pedagog i poeta català. Va ser el principal promotor a Catalunya del dalcrozisme, un innovador sistema d’aprenentatge musical a través del ritme i el moviment, ideat per l’austríac Émile Jacques-Dalcroze. Aquest mètode, va exercir durant el primer terç del segle XX, una clara influència en el sector professional de les arts escèniques. Llongueras va crear l’Institut de Rítmica i Plàstica dins de l’estructura de l’Orfeó Català, l’any 1912, i va aplicar les idees del dalcrozisme tant a l’art, com a l’ensenyament musical infantil.

La seva labor de pedagog va tenir, però, moltes altres facetes. Va fundar i va dirigir l’Escola Coral de Terrassa i l’Escola Municipal de Música de la mateixa ciutat, abans de dirigir la de Barcelona ; també va ser director musical de les Escoles de l’Ajuntament de Barcelona i de les Escoles Blanquerna. Va fundar, també, l’Escola Vallparadís juntament amb Artur Martorell, Enric Gibert i Alexandre Galí.

És autor de la música i la lletra de més de cent cançons infantils amb coreografia i gestos, escrites entre 1900 i 1949, sobretot destinades als alumnes del seu Institut.

La majoria van ser editades per Unión Musical Española i per Editorial Boileau. Algunes han passat fins i tot a ser considerades com a cançons tradicionals.

Treballem sobre les seves “Cançons i Jocs d’infants” a més de les cançons populars de que ell es servia per l’educació dels infants.

 

 

Actuacions maig 2015

Posted by on May 1, 2015 in general, NOTÍCIES | 0 comments

Actuacions maig 2015

Aquí us deixem el calendari d’aquest maig. A sac! dilluns 4:  Granollers. Centre Cultural. 11:00 h dimarts 5:  Granollers. Centre Cultural. 9:30 h i 11:00 h dimecres 6:  La Llagosta. Centre Cultural. 11:00 h dijous 7:  La Llagosta. Centre Cultural. 9:30 h i 11:00 h divendres 8:  La Llagosta. Centre Cultural. 9:30 h i 11:00 h dilluns 11:  Lliçà d’Amunt. L’Aliança. 9:30 h i 11:00 h dimarts 12:  Lliçà d’Amunt. L’Aliança. 9:30 h i 11:00 h dimecres 13:  Lliçà d’Amunt....

read more

Bandcamp

Posted by on Feb 27, 2015 in general, NOTÍCIES | 0 comments

Bona tarda, Heu gaudit del nostre espectacle però, per oblit, vergonya, manca de liquiditat i/o tot plegat no teniu el cd amb les cançons de l’espectacle? Doncs cap problema! Només cal que entreu al següent enllaç i allà el podreu adquirir, en format digital, per només 6€ euretes. http://femsonarlesmusiquetes.bandcamp.com/ Si el compreu, quan vingueu a veure i sentir el xou multi disciplinar que oferim, podreu cantar amb nosaltres i viureu l’experiència força més intensament. Al...

read more

Nadal amb Musiquetes de Paper

Posted by on Dic 20, 2013 in general, NOTÍCIES | 0 comments

Nadal amb Musiquetes de Paper

Un bon regal de Nadal i Reis: Musiquetes de paper!!! Si ens l’encomanes te l’enviem per correu.

read more

els teatrets

Posted by on Sep 17, 2013 in NOTÍCIES | 0 comments

Els teatrets del nou espectacle, Musiquetes de paper, ja comencen a ser una realitat. I si no us ho creieu mireu quina foto més bonica de l’artista i la seva obra!!!

read more