musiquetes per petits i grans

Musiquetes de paper

portada dossierMusiquetes de paper és un espectacle multidisciplinari que sorgeix de la confluència de diferents artistes interessats per un mateixa temàtica i un mateix període històric: la infància a Catalunya a finals de segle XIX i començaments del XX.

És en aquest període històric on trobem els més importants moviments de renovació pedagògica. La presa de consciència de les necessitats de l’infant fa que es comenci a generar una gran quantitat de productes culturals destinats als més menuts. A més, un interès creixent pel llegat popular i les nombroses tasques de recol·lecció folklòrica inspiren als millors escriptors, músics, dibuixants i editors la creació d’una gran quantitat de llibres, cançons, joguines i material didàctic.

L’espectacle, mitjançant els popularíssims teatrets de paper que van fer les delícies, durant aquells anys, dels infants del nostre país, revisa el repertori cançonístic que compositors modernistes i noucentistes van escriure els nens i nenes.

Musiquetes de paper vol recuperar aquest llegat lúdic, evitant que caigui en l’oblit, i adequar-lo als interessos dels infants d’avui en dia, avesats a les actuals formes d’entreteniment i a les noves tecnologies. I al mateix temps retre homenatge a la vessant multidisciplinària i transversal dels creadors modernistes.

L’espectacle està concebut com un concert, amb un número determinat de cançons representades i il·lustrades mitjançant teatrins i titelles de paper.

 

Transformació i adequació de les cançonsestrena manresa

De la mateixa manera que hem fet en anteriors espectacles, Fem sonar les musiquetes, utilitzem sonoritats actuals, interpretant les peces amb una formació instrumental que inclou bases electròniques a més de bateria, baix elèctric, guitarres, acordió diatònic i veus, i adaptem lletres i estructures per fer-les més entenedores i atractives als infants d’avui en dia. Sempre, això sí, des d’un punt de vista respectuós, i amb afany de divulgar una part del patrimoni cultural del nostre país.

L’equip

joan_alfred“Musiquetes de paper” és un espectacle coproduït pel grup de música Fem sonar les Musiquetes i l’artista visual Joan Alfred.

Joan Alfred Mengual treballa des de fa un grapat d’anys les interconnexions entre les arts visuals, les arts escèniques i la didàctica. El seu recorregut professional l’ha portat a establir-se a una parcel·la situada a terra de ningú, a un paratge fronterer on solen trobar-se el teatre, la plàstica i la docència. Des de la taula de dibuix, des del taller escenogràfic, des de la pissarra de l’institut de secundària o des de l’escenari teatral, Joan Alfred s’esforçaper trobar el llenguatge que permet que conversin el dibuix, la construcció, la docència i la narració.